Fri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 630.000+ anmeldelser
Søg efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Hvad er Durable Water Repellent (DWR)?

25. april 2023

Durable Water Repellent, eller DWR, er en spray-eller vaskebehandling, som påføresydersiden afudendørspåklædning og udstyr for at gøre det mere modstandsdygtigt over forvand.

Det er et vigtigt element i fremstillingen af vandtæt tøj, men det er ikke det i sig selv, der gør det vandtæt. Vandtætheden skyldes den membran, der sidder mellem yderlaget og inderlaget i tøjet. DWR-belægningen forhindrer yderlaget i at blive gennemblødt af vand. Når yderlaget er vådt, bliver membranens åndbarhed reduceret, hvilket får dig til at føle dig fugtig og klam, særligt når du har det varmt og sveder.

Nogle gange føles det som om dit vandtætte tøj er utæt, men det er blot yderlaget, der er gennemblødt, og fugt fra din krop, som ikke kan komme ud af tøjet. DWR-behandlingen gør ikke dit tøj mere vandtæt, men det hjælper det med at yde bedre på nogle områder, hvilket gør det mere behageligt at have på og gør oplevelsen bedre.

Få mere at vide: Hvad er forskellen mellem vandtæt, vandafvisende og vandskyende?

Hvordan fungerer DWR?

DWR-belægningen er en kemisk behandling, som gør ydersiden af stoffet vandskyende. Det sker ved, at der dannes en film på ydersiden af stoffet, hvilket nedbringer stoffets overfladespænding. Det giver en større kontaktvinkel mellem yderstoffet og det vand, der kommer i kontakt med det, og vandet danner små runde dråber, der lettere preller af.

Filmen kan blive slidt helt af med tiden eller ødelagt af snavs og olie fra din krop. Når det sker, bliver kontaktvinklen mellem yderlaget og vandet mindre, og overfladespændingen på stoffet bliver større. Vandet preller ikke længere helt af, men spredes ud over overfladen og suger sig fast for til sidst at gennembløde stoffet

Opretholdelse af DWR

image

DWR-belægningen bliver slidt med tiden pga. intens brug og mange vaske. For at sikre at dit udstyr fungerer optimalt, er du nødt til at reaktivere eller genpåføre DWR-behandlingen.

Men hvordan ved man, om DWR-belægningen fungerer? Du kan nemt teste DWR-belægningen på dit udstyr ved at fylde en vandforstøver med vand og sprøjte vand på dit udstyr. Hvis vandet danner dråber på overfladen af stoffet og nemt preller af, når du ryster beklædningsgenstanden, så fungerer dit DWR-lag, som det skal. Hvis vandet suges ind i yderlaget og gør det mørkere, så fungerer dit DWR-lag ikke, som det skal, og du er nødt til at genaktivere eller genpåføre det.

Hver gang du vasker tøj, som er DWR-behandlet, er du nødt til at genaktivere behandlingen med varme. Det kan du nemt gøre ved at komme dit tøj i tørretumbleren i 20-30 minutter eller ved at stryge det ved lav varme uden damp og med et håndklæde mellem strygejernet og stoffet. I vores vaskevejledning til vandtæt tøj kan du læse mere om, hvordan du genaktiverer din DWR-belægning.

Hvis det ikke hjælper at vaske og genaktivere, er DWR-behandlingen på dit udstyr blevet slidt af og skal genpåføres. Det kan være, at du er nødt til at gentage dette hver 3. til hver 6. måned afhængigt af, hvor meget du bruger dit udstyr. I vores vejledning til hvordan du gør dit tøj og udstyr vandtæt, kan du læse mere om, hvordan du genpåfører DWR-belægningen med en spraybehandling.

×