Fri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 620.000+ anmeldelser
Cart icon

Sådan vaskes vandtæt tøj

25. april 2023

Vandtæt tøj er en vigtig del af enhver friluftsentusiasts garderobe, og hvis du passer godt på det, holder det længere og bibeholder sine vandtætte egenskaber godt. Her giver vi dig en trinsvis vejledning til, hvordan du vasker dit vandtætte tøj.

Men er det overhovedet nødvendigt at vaske det?

Selvom det er muligt – og nogle gange ligefrem anbefales – at vaske dit vandtætte tøj, så bør du gøre det så sjældent som muligt. Fjernelse af pletter med en fugtig klud eller lufttørring rækker langt, når tøjet skal friskes op. Men der er nogle tegn, du bør være opmærksom på, og som fortæller dig, når det er på høje tid at vaske dit vandtætte tøj:

Mudret og synligt beskidt tøj. Når dit udstyr er godt mudret til eller synligt beskidt flere steder, er det på tide at vaske det. Udover blot at være beskidt kan snavset og mudderet påvirke DWR-belægningen og få vand til at trænge hurtigere igennem yderstoffet og dermed forringe tøjets åndbarhed. 

Dit tøj "suger vand". Et sikkert tegn på, at du er nødt til at vaske og genaktivere eller gentage DWR-behandlingen, er, når der ikke samles vanddråber på oversiden af tøjet, men vandet i stedet trænger gennem yderlaget. En våd yderside påvirker ikke membranens vandtæthed, men det vil påvirke åndbarheden, hvilket forringer din oplevelse. 

Få mere at vide: Hvad er DWR? 

image

Vask af vandtæt tøj i vaskemaskine

1. Forberedelse

Forberedelse af tøjet inden vask i vaskemaskine vil nedbringe risikoen for at ødelægge DWR-belægningen og membranen. Gennemgå alle lommer, og fjern løse genstande, luk alle lynlåse og velcrobånd, og vend tøjet på vrangen. Dette minimerer gnidningen af tøjet, som kan få DWR-belægningen til at forsvinde hurtigere.

2. Vask

Når du vasker dit vandtætte tøj, er det vigtigt at gøre det så forsigtigt som muligt. Dette gælder både for vaskeprogrammet og det vaskemiddel, du bruger.

Valg af vaskemiddel

Vælg en pH-neutral sæbe. En pH-værdi mellem 6 og 8 er i orden til vask af vandtæt tøj. Almindelige vaskemidler er ofte mere alkaliske, hvilket tærer på DWR-belægningen. Kom ikke vaskemidlet i vaskemaskinen sammen med tøjet. Kom det i stedet i sæbedispenseren, så det bliver fordelt på det rette tidspunkt i løbet af vasken. Brug ikke mere vaskemiddel end nødvendigt. Det gør ikke dit tøj renere.

Brug under ingen omstændigheder skyllemiddel, når du vasker vandtæt tøj. Skyllemidlet sætter sig i porerne i membranen og ødelægger åndbarheden permanent.

Fyldning og programmering af vaskemaskinen

Lad være med at overfylde vaskemaskinen. Vask i stedet dit vandtætte tøj separat og kun få stykker tøj ad gangen for at minimere gnidningen af andet tøj under vasken. Stil temperaturen på 30°C, og brug et lavt antal omdrejninger ved centrifugering. Husk at tjekke vaskemærket i tøjet for at se, hvor høj en temperatur det kan klare.

3. Tørring

Tørring og genaktivering af DWR-behandlingen er meget vigtigt for, hvor godt dit vandtætte tøj fungerer.

Hæng til tørre

Når du tager dit tøj ud af vaskemaskinen, skal du hænge det til tørre, så overskydende vand kan løbe fra. Udendørs eller over badekarret eller i brusekabinen er perfekt. Når det overskydende vand er løbet fra, vendes tøjet med retsiden udad og hænges til tørre, til det er helt tørt.

Genaktiver DWR-behandlingen med varme

For at genaktivere DWR-behandlingen på tøjet, kommes det i en tørretumbler ved lav temperatur i 20-30 minutter.

Har du ikke en tørretumbler? Du kan også bruge et strygejern til at genaktivere DWR-belægningen. Indstil strygejernet til almindelig strygning uden damp og ved middel varme. Læg et tyndt håndklæde mellem strygejernet og tøjet, og stryg det forsigtigt. Placer ikke strygejernet direkte på det vandtætte tøj!

Preller vandet stadig ikke af dit vandtætte tøj?

Hvis den vandtætte membran ikke er beskadiget, så er dit vandtætte tøj stadig vandtæt. Men det kan føles som om, der slipper vand ind, hvis åndbarheden ikke fungerer.

Hvis du synes, dit vandtætte tøj suger vand ind efter vask, kan det være, at du ikke har genaktiveret DWR-behandlingen godt nok, eller den skal gentages. Du kan teste DWR-belægningen ved at sprøjte vand på tøjet med en vandforstøver. Hvis vandet preller af og samles i små vanddråber på tøjet, er DWR-behandlingen intakt. Hvis tøjets farve bliver mørkere, og vandet spredes som en plet på tøjet, er det nødvendigt at genaktivere DWR-behandlingen eller gentage den.

Alt vandtæt tøj er fremstillet af materialer, der er blevet behandlet med DWR under fremstillingsprocessen. Men med tiden og ved intens brug bliver den slidt af, og du er nødt til at gentage behandlingen for at bibeholde den forventede vandskyende effekt og åndbarhed.

Se, hvordan du gentager DWR-behandlingen af dit vandtætte tøj.

×