Fri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 730.000+ anmeldelser

Hvad er forskellen mellem hardshell og softshell?

25. april 2023

Når du søger skallag, møder du sikkert to forskellige slags: hardshells og softshells. De giver forskellige fordele, og det kan være svært at vælge det, der bedst matcher dig og dine behov. Her angiver vi fordele og ulemper ved soft- vs. hardshellså du lettere kan vælge det rigtige, udvendige lag til dig og dine eventyr.

Hvornår skal du vælge hardshell vs. softshell?

Både hardshell og softshell har flere fine fordele og er designet til forskellige forhold og aktiviteter. Den største forskel er vejrbeskyttelsen og åndbarheden.

Hardshell Softshell
Altid en vandtæt membran Ofte uden membran
DWR-finish DWR-finish
Tapede syninger og vandafvisende lynlåse Uden tapede syninger og vandafvisende lynlåse
Let og pakbar Tungere, tykkere og varmere
Åndbar Mere åndbar
Vindtæt Vindafvisende
Ikke isoleret Kan have fleecefor

Hvad er hardshell?

Hardshell består af to til tre lag materiale, som er lamineret sammen. Yderstoffet er ofte et tyndere og lettere vævet stof, lavet af polyurethan. Det andet lag er membranen, som gør materialet vandtæt og åndbart. For at beskytte membranen, klæber man et tyndt for på indersiden, så materialet får tre lag. Du kan også finde skalbeklædning med 2 eller 2,5-lag. Det betyder, at de mangler foret, som burde være lamineret på indersiden. Tøjet har måske et løst meshfor eller et påtrykt eller -sprayet materiale på indersiden.

Hardshell-tøjets yderste lag er behandlet med en DWR-coating, der hindre regnvandet i at trænge ind, så membranen kan fungere optimalt. Hardshell-tøj bør også have tapede syninger og vandafvisende lynlåse, der mindsker risikoen for, at vandet trænger igennem.

Traditionelt er hardshell mere modstandsdygtig over for regn end softshell. Men til gengæld mindre åndbart, stivere, mere støjende og knap på elastisk, hvilket bl.a. skyldes den vandtætte membran. Dog er membranernes tekniske udvikling styrker markant over de seneste år, og der fås mere elastiske membraner, som er blødere og støjer mindre. Når du vælger hardshell-tøj, bør du kigge efter stretch/elasticitet, som gør tøjet mere behageligt at have på.

Membranens vandtæthed måles efter, hvor meget vandtryk membranen kan modstå, før vandet siver igennem. Jo højere score, jo mere vandtryk tåler materialet. Læs mere om vandtætheds-scoren i vores vejledning om vandtæthed.

Fordele og ulemper ved hardshells

Hardshells tilbyder den bedste beskyttelse mod vejret, takket være tættere vævet yderstof, vandtæt membran, DWR-finish, tapede syninger og vandtætte lynlåse. Membranen giver god åndbarhed, men er stadig ikke så åndbar som tøj uden membran.

Det er let og nemt at pakke, men det tyndere design betyder også, at de ikke isolerer noget. Hvis temperaturen falder, skal du bruge flere lag for at holde varmen. Hardshells er også mindre strækbare og kan være mere støjende end softshells. Du bør vælge hardshells til aktiviteter med høj intensitet, og når vejret er ustabilt.

Hvad er softshell?

Softshell-tøj er, som navnet antyder, blødere end hardshell. Yderstoffet er tyndt og elastisk polyester, der væves eller strikkes. Softshell-materialet for er typisk lidt tykkere og lavet af fleece. Det er foret, der giver softshell-tøjet dets blødhed og tykkelse sammenlignet med hardshells. Det tykkere for gør også softshell varmere end hardshell. Derfor behøver du ikke altid et isolerende lag indenunder for at holde varmen.

Softshell-tøj fås både med eller uden membran, og er altid behandlet med en DWR-finish, som gør det mere modstandsdygtigt over for regn. DWR-finishen får regndråberne til at lægge sig som perler på yderstoffet, og forlænge tiden, det tager vandet at trænge ind.

På grund af det tykkere og mere luftige fleecefor, kan softshell ikke have tapede syninger. Derfor er det mindre modstandsdygtigt over for konstant eller kraftig regn. Uden de tapede syninger, gør vandtætte lynlåse ikke den store forskel, og det er derfor fås færreste softshells med dem.

Fordele og ulemper ved softshell

Softshells er elastiske og giver stor bevægelsesfrihed. Oftest fås de uden vandtæt membran, hvorfor de er mere åndbare end hardshells, men også mindre modstandsdygtige over for vind og regn.

Mange softshells fores med fleece, som isolerer noget. Derfor kan du sammenligne dem med en fleece, når det gælder varme. Du kan bruge softshells som ydre lag i mindre krævende vejrforhold, eller som et mellemlag med en hardshell udenpå. Du bør vælge softshell, når du ønsker alsidigt og elastisk tøj med stor åndbarhed og rimelig vejrbestandighed. Det bliver sikkert noget af dit mest brugte udendørstøj, velegnet til hverdagsbrug, hele året rundt.

Recommended articles

Vandtæt vs. vandafvisende – en guide til regntøj

Vejledning til 3-lagsprincippet

Sådan vaskes vandtæt tøj

Luk denne modal