Fri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 630.000+ anmeldelser
Søg efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Hvilket baselayer skal du vælge?

19. januar 2024

At vælge det rigtige baselayer, også kendt som skiundertøj, er en vigtig del af dit outfit. Det lægger fundamentet for, at du kan regulere din kropstemperatur og transportere fugt væk fra din hud, når du er aktiv. Men det kan være svært at vælge et baselayer på grund af de forskellige materialer, tykkelser og stilarter, der findes. I denne guide finder du alt, hvad du behøver at vide for at vælge det bedste baselayer til det, du laver.

Forskellige materialer til baselayer

Syntetiske materialer

  • Aktiviteter med høj intensitet

  • Ekstraordinær fugttransport

Syntetiske baselayers, også nogle gange kaldet “superundertøj”, er det bedste valg til højintensive aktiviteter. De er meget gode til fugtregulering, da de hurtigt transporterer sved væk fra huden og tørrer hurtigt. De er også slidstærke, nemme at pleje og kan holde til meget brug og hyppig vask uden at miste form eller egenskaber. De er simpelthen perfekte allround basislag, som du kan bruge til mange forskellige udendørsaktiviteter.

Der er dog en ulempe ved syntetiske materialer som polyester. De er ikke så gode at have på under lange aktiviteter eller flere dage i træk. De har en tendens til at holde på dårlig lugt, og selvom de er gode til at transportere fugt væk fra kroppen, er de ikke så åndbare som naturfibre. Syntetiske baselayers har heller ikke de samme isolerende egenskaber som uld, især når de bliver våde, hvilket betyder, at de ikke er så varme, når det er rigtig koldt udenfor.

Merinould

  • Forskellige niveauer af intensitet

  • Lugtbestandigt og perfekt til langtidsbrug

Uldundertøj i merinould er perfekt til aktiviteter af varierende intensitet. De er meget gode til at transportere fugt væk og har en unik evne til at regulere kropstemperaturen, så de holder dig varm i koldt vejr og kølig i varmt vejr. Uld har et højt varme-til-vægt-forhold og kan holde dig varm, selv når det er vådt, uden at være for tykt.

Merinould er også naturligt antibakterielt og lugtbestandigt, hvilket gør det velegnet til langvarig brug. Du behøver ofte ikke at vaske dit uldundertøj efter hver brug - det holder sig friskt, så længe du lufter det. Det er en fordel ikke at skulle vaske så ofte, fordi uld kræver mere omhyggelig håndtering, da det er mindre holdbart end syntetiske materialer. Det kan lettere blive beskadiget af slid eller miste sin form, hvis man ikke er forsigtig, når man vasker det.

Blandede materialer

  • Forskellige niveauer af intensitet

  • Slidstærkt og alsidigt

Mange baselayer er lavet af en blanding af merinould og syntetiske materialer som f.eks. polyester. Denne blanding gør baselayeret mere slidstærkt og modstandsdygtigt over for slitage, hvilket gør det velegnet til hårdere udendørsaktiviteter. Ulden forbedrer også baselayerets isoleringsevne og modstandsdygtighed over for lugt. Så med disse blandingsmaterialer får du det bedste fra begge verdener og et baselayer, du har lyst til at have på hele tiden.

Hvor varmt er baselayeret?

Hvor varmt et baselayer er, afhænger af flere faktorer, herunder de anvendte materialer, stoffets tykkelse og designet. Generelt er uldundertøj varmere end superundertøj, og tykkere stoffer giver mere isolering.

Materialets vægt betyder noget

Lightweight: Stoffets vægt varierer fra 130 g/m² til 180 g/m² og er designet til milde til kølige forhold eller højintensive aktiviteter.

Midweight: Midweight ligger ofte i intervallet 180 g/m² til 220 g/m². De giver mere isolering og er velegnede til koldere vejr eller moderate aktivitetsniveauer.

Heavyweight: Tykke baselayer har en stofvægt på mere end 220 g/m² og er designet til ekstremt kolde forhold, eller når du har brug for maksimal isolering.

Design spiller også en rolle

Stofstruktur og interiør

Indersiden af baselayeret kan påvirke, hvor isolerende tøjet er. En vaffelstruktur eller en børstet inderside skaber små luftlommer mellem materialet og huden. Disse luftlommer fanger og holder på den varme luft, hvilket forbedrer beklædningsgenstandens isolerende egenskaber.

Hætte, balaclava, høj krave eller tommelfingergreb

For at holde varmen på koldere dage er du nødt til at beskytte din bare hud mod kolde træk. Underlag med høje kraver, hætter eller integrerede balaclavaer kan beskytte din hals og forhindre kold luft i at snige sig ind. Tommelfingergreb kan også give ekstra varme til hænder og arme. For at holde ærmerne fri for træk, skal du blot bære handsker over tommelfingergrebene.

Lynlås i toppen

En undertrøje med lynlås foroven er ikke kun nemmere at tage på, men har også andre fordele. Ved højintensitetsaktiviteter kan du trække lynlåsen ned for at få bedre ventilation, når du begynder at blive varm og svedig. Det er især nyttigt, hvis intensiteten af din aktivitet varierer, og du ikke ønsker at skulle tage lag af og på.

Vores baselayer - varme, varmere, varmeste

Vi bliver ofte spurgt om vores baselayer, og hvor varme de er. Det kan være svært at afgøre, hvad der er varmest, da det afhænger af en række faktorer som materiale, tykkelse og design. Derfor har vi lavet en praktisk guide, hvor vi rangerer vores baselayer fra varmest til varmest. Alt sammen for at gøre det nemmere for dig at finde din favorit!

Vægt af stofMaterialeDesign
North Merino185g/m², MidweightGenanvendt polyester 70%, Merinould 30%Børstet på indersiden
Waffle220g/m², HeavyweightGenanvendt polyester 92%, Elastan 8%Vaffelstruktur, høj hals med ½ lynlås
Outright180g/m², MidweightMerinould 100%
Fuse MerinoMidweightViscose 30%, Merinould 28%, Polyester 26%, Polymid 16%Hætte
Mount Merino180g/m², MidweightMerinould 65%, Genanvendt polyester 35%
Sneaky BalaclavaMidweightPolyester 90%, Elastan 10%Balaclava
Uphill200g/m², MidweightGenanvendt polyester 84%, Elastan 16%

Sådan vælger du det rigtige baselayer

Så med alt dette i tankerne, hvordan kan du så vælge det bedste baselayer til dig?

For det første skal du overveje materialet

Blandet materiale med uld og syntetisk materiale: Dette er det mest alsidige baselayermateriale, der kombinerer egenskaberne fra både syntetiske materialer og merinould for bedre holdbarhed, fugttransport, varmeregulering og lugtmodstand.

Syntetiske materialer: Syntetiske materialers exceptionelle fugttransporterende egenskaber gør dem ideelle til højintensive aktiviteter.

Merinould: Uldens naturlige termoregulering og lugtmodstand gør den perfekt til langvarig brug under varierende intensitet og vejrforhold. Det er også mere isolerende end syntetiske materialer, så det holder dig varm uden at fylde ekstra meget.

Og så skal du overveje stoffets tykkelse

Stoffets vægt eller tykkelse er ofte en god indikator for, hvor isolerende baselayeret vil være. Generelt er tykkere baselayer mere isolerende end tyndere. Det er dog vigtigt også at overveje materialet og andre egenskaber ved stoffet, såsom en børstet inderside.

Mængden af isolering, du har brug for, afhænger af temperaturen udenfor, og hvor aktiv du er. I koldere vejr har du brug for mere isolering, mens intens aktivitet genererer varme og kræver mindre isolering. Her er et snydeark, som du kan bruge som udgangspunkt:

Husk altid at overveje dine egne behov og præferencer. Hvis du ofte fryser, har du brug for mere isolering for at holde varmen. På den anden side, hvis du har tendens til at føle dig varm, har du normalt brug for mindre isolering for at holde en god temperatur.

Og endelig skal du sørge for, at pasformen er god

Når du vælger et baselayer, er pasformen afgørende for, hvor godt det fungerer. Det skal forme sig efter din krop, give effektiv fugttransport og være fleksibelt under flere lag tøj. Men den må ikke være for stram - du vil have bevægelsesfrihed og god blodcirkulation. En lidt længere trøje er smart. Sørg for, at den går ned under linningen, så den bliver på plads og ikke kravler op.

Til skiløb kan ¾-lange underlagbukser være et godt valg. De reducerer mængden af stof i dine støvler, hvilket gør det mere behageligt. Og hvis du bruger rygsæk, er de forskudte skuldersømme en livredder, der forhindrer irriterende gnavesår under lange ture.

Det første trin i lagdelingsprincippet

Baselayeret er kun det første trin i lag-på-lag-princippet. Dets hovedformål er fugttransport, men det er også et vigtigt første skridt til at holde varmen. Læs vores Lag på lag-guide for flere tips til, hvordan du klæder dig ordentligt på til koldere vejr.

×