Fri fragt over 800 DKK og udvidet returnering indtil 31/01/25
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 680.000+ anmeldelser
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Sådan klæder du dig på til skiløb

29. november 2023

Er du klar til en spændende dag på pisterne? Uanset om du er en erfaren skiløber eller kører i bjergene for første gang, er det nøglen til en behagelig og fornøjelig oplevelse at vide, hvordan man klæder sig passende. I denne omfattende vejledning guider vi dig gennem de væsentlige elementer inden for skitøj og hjælper dig med at holde dig varm, tør og klar til at pløje gennem sneen på de uberørte løjper.

Sådan iklæder du dig lag-på-lag til skiløb og snowboarding

Der findes ikke én løsning, der passer til alle scenarier, når det kommer til at klæde sig på til pisterne. Temperaturen og vejrforholdene kan variere meget afhængigt af, hvor du er. Derudover vil dit aktivitetsniveau variere i løbet af dagen. Du kan føle dig kold i skiliften, mens du sidder stille, men når du drøner ned ad bakken, får du pulsen op og øger aktivitetsniveauet, hvilket får dig til at føle dig varm og svedig. Humlen er at klæde sig i lag. På den måde kan du regulere din kropstemperatur under forskellige forhold ved at føje lag til eller tage nogle af.

Basislag

Basislaget giver varme, men dets primære funktion er at transportere fugt væk fra huden. Vi anbefaler merino eller syntetiske basislag til skiløb. Syntetiske basislag er mere holdbare og har exceptionelle fugttransporterende egenskaber, mens uld er naturligt lugtbestandig og temperaturregulerende.

Vælg tykkelsen af basislaget afhængigt af temperaturen udenfor, og hvor temperaturfølsom du er. Letvægts- og mellemvægtsbasislag er normalt bedst til skiløb.

Smarte basislagsfunktioner til skiløb

  • Basisunderbenklæder, der går til læggen, for at undgå overskydende stof i dine skistøvler.

  • Integreret balaclava for at forhindre kold luft i at nå huden i nakken.

  • Halv lynlås i halsen for bedre ventilation, når du føler dig varm og svedig.

Mellemlag

Mellemlaget isolerer og hjælper med at holde dig varm på kolde dage. Vi anbefaler en fleece og/eller en let isoleret vest under din skijakke. Det er tøj med et højt varme-til-vægt-forhold, hvilket betyder, at det er varmt, uden at det bliver for klodset at have på. Hvis du har en polstret skijakke, er et mellemlag muligvis ikke nødvendigt.

Smarte mellemlagsfunktioner til skiløb

  • En gennemgående lynlås giver mulighed for nemt at skifte lag i løbet af dagen.

  • En høj hals uden hætte skærmer for den kolde luft og sidder jævnt til under din skijakke.

Yderlag

Der er to forskellige typer af yderlag til skiløb: skalbeklædning og isolerende tøj. Når det kommer til skitøj, giver de isolerende muligheder indbygget varme på en enkel måde, men de kan fylde mere og være mindre åndbare. På den anden side får du alsidighed, åndbarhed og nem tilpasning med skaltøj, men det kræver effektiv lagdeling for at holde varmen. Dit valg afhænger af din præference for varme og fleksibilitet på pisterne.

Det skal du kigge efter i en ski- eller snowboardjakke

  • Lomme til skipas: Giver dig nem adgang til dit liftkort, når du er ved liften. Ingen grund til at tage handsker eller vanter af!

  • Indvendige manchetter med tommelfingerhuller: Bløde indvendige manchetter med tommelfingerhuller er smarte at have på inden i dine handsker og vanter og forhindrer kold luft eller sne i at komme ind i din jakke.

  • Netlomme til handsker eller vanter: En stor netlomme på indersiden af din jakke er en praktisk og åndbar måde at opbevare dine handsker eller vanter på, når du holder pause. Nettet gør det muligt for våde eller fugtige handsker at tørre mere effektivt, og de fanger ikke sne eller fugt inde i lommen.

  • Snefang: Et snefang eller et sneskørt fungerer som en barriere omkring din talje og forhindrer sne i at trænge ind i din jakke eller bukser – en god detalje, når du vælter eller begiver dig ud i dyb puddersne.

  • Hjelmkompatibel hætte: Det er dejligt at kunne tage hætten på henover din hjelm på blæsende og kølige dage på pisterne og dermed forhindre kold luft i at komme ind i dit tøj.

  • Ventilationslynlåse: Når du bliver varm og svedig, kan åndbarheden på dit tøj muligvis ikke følge med. Med ventilationslynlåse under armene kan du hurtigere komme af med varm og fugtig luft, hvilket forbedrer fugtstyringen og forhindrer overophedning.

  • Vind- og vandbeskyttelse: Din skijakke skal som minimum være vind- og vandafvisende. Men hvis du ofte falder, eller forholdene tit er våde, kan det være smartere at vælge en vandtæt skijakke.

Det skal du kigge efter i ski- eller snowboardbukser

  • Smækbukser: Det højere design giver en mere sikker pasform og forhindrer sne i at komme ind i dine bukser. Men de er også mere udfordrende at komme ud af, når man skal på toilettet.

  • Snegamacher: Snegamacher er indvendige manchetter med elastik, som du kan stramme til omkring dine skistøvler. De forhindrer sne i at trænge ind i dine bukser eller støvler.

  • Forstærkninger ved ankel og søm: Stærke slidbeskyttere og forstærkede kanter giver mere holdbarhed og beskyttelse mod skarpe kanter.

  • Forstærket sæde: Forstærkning på bagen giver ekstra beskyttelse, når du sætter dig ned i sne eller i skiliften.

  • Ventilationslynlåse: Kom hurtigt af med varm og fugtig luft i dine skibukser for at forbedre fugtstyringen og forhindre overophedning.

  • Vind- og vandbeskyttelse: Du bør som minimum have vind- og vandafvisende skibukser. Men hvis du ofte sidder eller falder i sneen, vil helt vandtætte bukser give dig mere beskyttelse.

Tilbehør til skiløb

Skistrømper

Vælg knæstrømper lavet af fugttransporterende syntetiske fibre eller uld for at sikre komfortable og tørre fødder, mens du står på ski. En tætsiddende pasform forhindrer sokkerne i at glide ned og "lave ål", mens strategisk placeret polstring ved skinnebenet, hælen og tæerne hjælper med at absorbere stød og minimere ubehag under længerevarende skiløb.

Nakkevarmer eller balaclava

Halsvarmere eller balaclavaer er alsidigt tilbehør, der forhindrer kold luft i at trænge ind i din jakke, og holder dig varm og beskyttet mod elementerne. Vælg åndbare, fugttransporterende materialer som fleece, uld eller syntetiske blandinger. Mange nakkevarmere og balaclavaer kan bæres på forskellige måder, så de passer til forskellige vejrforhold.

Handsker eller vanter

Skihandsker eller vanter skal være vandtætte for at beskytte dine hænder mod våd sne og vind. De bør også være forede for at give ekstra varme. Syntetisk isolering er et godt valg, da det er hurtigttørrende og mere fugtbestandigt end dun. Handsker giver typisk bedre fingerfærdighed end vanter, da hver finger er individuelt isoleret. Vanter derimod giver den bedste varme, især under ekstremt kolde forhold.

Smarte funktioner til skihandsker eller vanter

  • Forstærkede håndflader og fingre gør handskerne eller vanterne mere holdbare til at modstå sliddet fra skiløb.

  • Lange manchetter med velcro- eller snørelukning forhindrer sne i at trænge ind i handskerne eller vanterne og holder dine håndled varme.

  • Håndledssnore forhindrer, at dine handsker eller vanter bliver væk, hvis du taber dem ved et uheld.

Skibriller

Dine skibriller skal give klart udsyn og beskyttelse, samtidigt med at de er komfortable. Gå efter skibriller med en blød skumforing, som giver en behagelig forsegling omkring dit ansigt og samtidigt ventilerer, så luften kan cirkulere inde i brillerne. En god luftgennemstrømning og en antidugbelægning forhindrer kondensdannelse på indersiden af brilleglasset, hvilket sikrer klart udsyn under alle forhold.

Hvad er VLT?

VLT står for Visible Light Transmission og er et udtryk for procentdelen af lys, der passerer gennem glasset. Glas med et lavere VLT er mørkere og bedre egnede til lyse forhold, mens glas med højere VLT er lysere og bedre til forhold med lidt lys.

Sådan klæder du dig på til forskellige temperaturer

Varmt vejr

0°C til +10°C

Når du står på ski i varmere vejr, er det vigtigt, at du klæder dig i lette, tynde lag, der fokuserer på fugttransport og åndbarhed. En sådan lagdelt påklædning hjælper dig med at holde dig sval og veltilpas, selv når du er aktiv. Merinould eller syntetiske basislag, fleece eller tynde mellemlag i uld og lette skaljakker og bukser er alle ideelle valg til skiløb i varmere vejr.

Koldt vejr

0°C til -10°C

Når temperaturen falder, skal du justere isoleringsniveauet for at holde varmen. Med et isolerende yderlag skal du vælge et lettere basislag for at forhindre overophedning, mens du er aktiv. Med en vest som mellemlag kan du isolere kroppen uden at få et ekstra lag, der kan begrænse dine armbevægelser. 

Ekstremt koldt vejr

-10°C og derunder

I frostvejr er lagdeling afgørende. I stedet for at sætte din lid til ét enkelt tykt yderlag, kan flere lag sikre, at du holder dig varmere og tørrere. Derudover giver et skallag overlegen vejrbeskyttelse og åndbarhed sammenlignet med polstret tøj. Denne alsidighed er særlig fordelagtig, når temperaturerne og aktivitetsniveauerne svinger.

Vejledning til 3-lagsprincippet

Les mer arrow icon right white
×