Fri fragt over 800 DKK og 30 dages gratis returnering
Skandinavisk design & kvalitet
Bedømmelse på 4,6 og 600.000+ anmeldelser
Cart icon
Dame
Herre
Tilbehør
Guider
Tilbud

Vejledning til 3-lagsprincippet

16. oktober 2023

Når du skal indtage de store vidder, kan en passende påklædning betyde forskellen mellem et mindeværdigt eventyr og en elendig oplevelse. Uanset om du vandrer i vinterkulden, nyder efterårets friske luft eller går i lag med en brandvarm sti om sommeren, så er lagdeling din nøgle til komfort og tilpasning.

I denne guide afslører vi kunsten at iklæde sig flere lag og viser dig, hvordan du regulerer din kropstemperatur ved at tilføje eller fjerne lag. Med den rigtige tilgang vil du have det komfortabelt og være klar til vejrets luner hele året rundt.

Hvorfor bliver man kold?

For at forstå lag-på-lag-princippet og drage fordel af det er det vigtigt at forstå videnskaben bag, og hvordan din krop taber varme til omgivelserne.

Stråling: Din krop udsender varme som infrarøde stråler. Når omgivelserne er koldere end din hud, mister du varme. Brug isoleringslag og en varm hue for at forhindre dette.

Ledning: Varmetab ved direkte kontakt med koldere genstande eller overflader. Brug varme sokker, isolerende lag og et vandtæt yderlag for at forhindre dette.

Konvektion: Varmeoverførsel gennem luft eller væske, der bevæger sig. Vind eller sved på din hud forårsager konvektivt varmetab. Undgå dette med et fugttransporterende baselayer og vindtætte yderlag.

Fordampning: Varmetab gennem fordampning af fugt, f.eks. i form af sved. Under fysisk aktivitet eller varmt vejr sveder du for at køle ned. Men i kulde kan for meget fugt få dig til at føle dig kold. Det modvirker du med et fugttransporterende baselayer.

Lag-på-lag-princippet

Lag-på-lag-princippet er en praktisk tilgang til påklædning til udendørsaktiviteter, hvormed du sikrer komfort og beskyttelse under skiftende vejrforhold. Det omfatter at bære flere lag tøj, der tilsammen hjælper dig med at styre din kropstemperatur og kontrollere fugt.

Princippet fungerer effektivt året rundt og kan tilpasses forskellige temperaturer og vejrlig. I koldt vejr kan du tage flere lag på for at have det lunt og rart uden at få det for varmt. Når temperaturen stiger, skal du blot tage et lag eller to af for at holde dig sval og tør.

Nøgleprincippet bag lag-på-lag-princippet er de små luftlommer, der opstår mellem hvert lag. Disse luftlommer fungerer som isolering, holder på varmen og holder dig lun. Denne tilgang er mere effektiv til at holde på varmen end at bære et enkelt, tykt stykke overtøj.

Baselayer – fugtstyring

Basislaget bliver båret tæt mod huden og spiller en vigtig rolle med effektivt at transportere sved væk fra din hud. Det er afgørende, at du holder dig tør for at forhindre, at du bliver afkølet, og det mindsker også risikoen for gnavsår.

Der er en masse forskellige materialer og tykkelser at vælge imellem, når det kommer til baselayer. Undlad at bære bomuld som baselayer, da det holder på fugten. Overvej i stedet baselayer fremstillet af materialer såsom merinould og syntetiske materialer for forbedret fugtkontrol.

Merinould

●     Lavt til moderat aktivitetsniveau

Merinould tilbyder naturlig isolering og enestående temperaturregulering. Det holder dig varm i kulden og transporterer effektivt fugten væk, når du er aktiv, eller temperaturen stiger, hvorved overophedning forhindres.

Merinofibre har også naturligt antimikrobielle egenskaber, der bremser væksten af lugtfremkaldende bakterier. Det gør merino til et et supergodt valg til længerevarende brug, uden at du skal bekymre dig om ubehagelige lugte.

Men mens merino leverer enestående ydeevne, har den også tendens til at være mindre holdbar end syntetiske alternativer og kræver mere omhyggelig vask og tørring. Som en løsning foretrækker mange en blanding af merino og syntetiske materialer for at øge holdbarheden.

Syntetiske materialer

●     Højt aktivitetsniveau

Syntetiske baselayer er designet til fungere perfekt under krævende udendørsforhold. Syntetiske baselayer er geniale til at aflede fugt og hurtigt fjerne sved fra din hud, så du kan holde dig tør. Deres hurtigttørrende evner sikrer, at du har det behageligt selv under anstrengende aktiviteter eller uventede regnbyger.

Syntetiske baselayer holder enestående godt og tåler udfordringerne ved langvarig brug og hyppig vask uden at gå på kompromis med ydeevnen. Alligevel er det værd at bemærke, at de kan holde på lugte efter intens anstrengelse, hvilket kræver hyppigere vask, så de dufter frisk.

Midlayer – isolering og varme

Midlayer, eller mellemlag, fungerer ved at indfange luften i materialet, hvilket skaber et lag af isolering, der hjælper med at holde på din kropsvarme. Mellemlagenes isolerende evner hænger nøje sammen med deres evne til at indfange og holde på luft. Jo mere luft disse lag kan holde på, jo bedre isolerer de.

Mellemlag er designet til at opfange varmen uden at optage fugt. De leder fugten videre til yderlagene, hvilket sikrer, at du holder dig varm selv under højintensive aktiviteter. Denne åndbarhed giver mulighed for optimal temperaturregulering under forskellige udendørsforhold.

Fleece

●     Varierende vejrforhold

●     Højt aktivitetsniveau

Fleece er kendt for sit exceptionelle varme-til-vægt-forhold. Det giver en høj grad af isolering og holder dig varm uden at fylde eller veje for meget, hvilket gør det behageligt og bredt anvendeligt til forskellige udendørsaktiviteter.

Ydermere udmærker fleece sig ved at være fugtkontrollerende, da det har fremragende fugttransporterende evner, høj åndbarhed og hurtig tørretid. Det gør, at fugten kan slippe ud, hvilket er afgørende for temperaturreguleringen under anstrengende aktiviteter.

Men da materialet ikke er tætvævet, giver det ingen beskyttelse mod vind. Derfor er en vindtæt skal vigtig under blæsende forhold

Lette isolerende jakker eller veste

●     Koldt og tørt vejr
●     Lavt til moderat aktivitetsniveau

Letvægtsisolerede jakker eller veste er gode mellemlagsmuligheder, da de giver enestående varme uden at få din påklædning til at fylde eller veje for meget. De er også nemme at komprimere og have med i din rygsæk.

Når det kommer til isolering, har du to valgmuligheder – dun eller syntetisk. Dunisolering giver et højere varme-til-vægt-forhold, men mister sine isolerende egenskaber når det bliver vådt. På den anden side er syntetisk isolering ofte mere holdbar og budgetvenlig, selvom den kan fylde mere.

Skallaget – vejrbeskyttelse

Skallaget, som er det yderste lag, tjener som beskyttelse mod vejret. Niveauet af beskyttelse, du har brug for, kan variere afhængigt af vejrforholdene. Det bør som minimum være modstandsdygtigt over for vind og i stand til at afvise vand. Det er dog nødvendigt at bruge et vandtæt skallag i kraftig eller vedvarende regn.

Hardshell

●     Koldt til vådt vejr
●     Beskyttelse mod kraftig regn og vind

Hardshells er en alsidig type overtøj, der yder enestående beskyttelse mod forskellige vejrforhold hele året rundt. De er specielt designet med en teknisk membran, der gør dem både vindtætte og vandtætte, men alligevel åndbare. Derudover er de lette og nemme at pakke, hvilket gør dem perfekte at have med i en rygsæk i tilfælde af uventet regn.

Softshell

●     Køligt til koldt vejr
●     Højt aktivitetsniveau

I modsætning til hardshells har mange softshells ikke en teknisk membran, så de tilbyder muligvis ikke det samme niveau af vejrbeskyttelse. Til gengæld indebærer det ofte, at de er mere åndbare og strækbare, hvilket gør dem fremragende til intense aktiviteter. Softshells fås i forskellige vægtklasser og tykkelser; nogle har endda fleecefor for ekstra isolering. Alt dette gør softshells til et alsidigt valg som skallag under mildere vejrforhold.

Isolerende tøj

●     Koldt og tørt vejr
●     Varierende og lavt aktivitetsniveau

Isolerede yderlag er ideelle til koldt og tørt vejr, såsom en klar vinterdag med lave temperaturer og ingen eller let nedbør. De er mere velegnede til lavintensive aktiviteter, da den ekstra isolering kan føre til overophedning under intens træning. Det er også vigtigt at huske, at de fleste isolerede yderlag ikke er vandtætte, så de giver muligvis ikke tilstrækkelig beskyttelse under våde forhold.

Lag-på-lag til forskellige aktiviteter og vejrforhold

Hvordan man effektivt iklæder sig lag-på-lag afhænger af vejret, aktiviteten og, om du hurtigt føler dig kold. Her er nogle scenarier, som kan give dig et par ideer til en start.

Håndter kulden under skiløb og snowboarding

Når man står på ski eller snowboard ned ad pisterne, kan intensiteten af aktiviteten og vejret variere meget. Derfor er det vigtigt at klæde sig fleksibelt, så du hverken fryser eller overophedes.

Baselayer: Brug et fugttransporterende baselayer, gerne en smule tykkere, hvis det er koldt i vejret. En blanding mellem merino og syntetiske materialer er perfekt, da det er holdbart, isolerende og har fremragende fugtregulering.

Midlayer: Fleece er et fantastisk mellemlag til skiløb og snowboarding, da det både er isolerende og fugttransporterende, hvilket gør det perfekt til varierende intensitetsniveauer. Vælg tykkelse, alt efter hvor koldt det er.

Skallag: Vindbeskyttelse kan være mere kritisk end vandbeskyttelse, når man drøner ned ad pisterne. Derfor er hardshell eller isolerende tøj nok det, der fungerer bedst. Ventilationslynlåse giver også mere fleksibilitet til at regulere din kropstemperatur, når intensiteten varierer.

Skal du ud at stå på langrend? Da denne aktivitet har en tendens til at være højintensiv hele tiden, kan du ofte springe det isolerende mellemlag over. Fokuser i stedet på dine basis- og skallag. Vælg et syntetisk baselayer, da det udmærker sig ved glimrende fugtregulering. Vælg et skallag med høj åndbarhed og vindbeskyttelse for at holde dig varm uden overophedning

Imødese varierende temperaturer og intensitet, når du vandrer

Vandring er en anden aktivitet med stor variation i intensitetsniveauet. Temperaturerne og vejrforholdene kan også variere meget i løbet af dagen eller på grund af højdeændringer eller omgivelser.

Baselayer: Vælg et fugttransporterende og hurtigttørrende baselayer. Syntetiske baselayer er ofte bedst, men merinould kan være en bedre mulighed pga. dets lugtbestandige egenskaber, hvis du skal på en vandretur, der strækker sig over flere dage.

Midlayer: En isolerende fleece er perfekt som mellemlag til vandreture. Den er nem at pakke og vejer ikke meget, og den kan også bruges som yderlag, hvis du ikke har brug for beskyttelse mod vind eller regn.

Skallag: Hardshells og softshells er gode yderlag til vandreture. Softshells er fantastiske, når du har brug for mere åndbarhed, men hardshells giver mere vejrbeskyttelse. Hvis du vil have det bedste fra begge verdener, hvorfor så ikke medbringe en let, pakkebar hardshell til at tage på over din softshell i tilfælde af kraftig regn?

Håndter vind og regn under højintensive aktiviteter såsom løb og cykling

Kontinuerligt højintensive aktiviteter såsom terrænløb og cykling kræver høj åndbarhed og fremragende fugttransporterende egenskaber.

Baselayer: Brug et fugttransporterende og hurtigttørrende baselayer. Syntetiske baselayer er bedst med deres exceptionelle fugtregulering.

Mellemlag: Du behøver ofte ikke et mellemlag til højintensive aktiviteter, da du bliver varm og svedig. Men en tynd fleece kan være en god mulighed, hvis det er frostvejr.

Skallag: Vælg et åndbart, strækbart skallag med vindbeskyttelse, i hvert fald foran. Åndbarhed er nøglen. Hvis åndbarheden i dit yderlag ikke kan følge med din svedproduktion, bliver du gennemblødt indefra. Overvej derfor nøje, hvor meget vejrbeskyttelse du skal bruge. Ofte er vandafvisende tøj uden teknisk membran nok, og det vil normalt have bedre åndbarhed end vandtæt tøj.

×