Søg efter kategori, produkt, aktivitet...
Sko
Tasker

Et år i haven med Udkansk

Nanna og Frederik er parret bag Instagram-kontoen Udkansk, hvor de gerne vil give en positiv stemme til livet på landet. Efter mange år i København begyndte manglen på natur og muligheden for at dyrke i en have at blive for stor. De valgte at flytte til et hus kun et stenkast fra havet i den lille by Tversted i Nordjylland. Her nyder de naturen på alle årstider - en frostklar solskinsdag i januar, en lun sommeraften i august eller en gylden dag i oktober. Vi bad dem fortælle om deres haveår og hvordan de skaber hygge i haven året rundt.
 

Foråret kommer med lys og vækst

Foråret er en fantastisk tid for alle haveentusiaster. Lyset vender tilbage, solen begynder at varme igen, og dagene bliver længere. Hos Nanna og Frede, der står bag Instagram-profilen Udkansk, er der allerede travlt. Haven vågner langsomt op, og der er meget, der skal gøres for at gøre den klar til den kommende vækstsæson.

"Om foråret har vi nok at gøre i haven. Vi har masser af planter, som overvintrer i et frostfrit rum, men når solen igen begynder at varme lidt, og dagene bliver længere, så skal de igen ud og blomstre. Om foråret skal der også luges i vores staudebede – det tager flere timer på knæ med rumpen i vejret", fortæller Nanna og Frede.

De bruger også meget tid i deres drivhus nu om foråret, hvor de forspirer både blomster og grøntsager til udplantning, når vejret er blevet lidt varmere.

quote2.png  Temperaturen stiger hurtigt i vores drivhus, og der kan blive helt sommeragtigt derinde her om foråret. Så er det skønt at dele en fyraftensøl derude og sidde og kigge på haven, der langsomt begynder at spire og blive grønnere

quote2.png

 

Favoritter til haven

Havetøj til forårets omskiftelige vejr

For at kunne nyde ordentligt og være komfortabel under havearbejdet trods forårets uforudsigelige vejr, føler Nanna og Frederik, at det er vigtigt at klæde sig ordentligt på. Den friske vestenvind fra havet kan få det til at føles rigtig koldt om foråret, og Frederik synes, at Hiball Jacket er perfekt til det varierede danske forårsvejr:

"Den er åndbar, varm og har en god vandafvisende effekt. Et andet stort plus er, at den også er nem at rengøre efter snavset havearbejde", forklarer han.

Som benklæder er Frede glad for GP Pro Pants, som han synes har en rigtig god pasform, og de er også rigtigt dejlige at arbejde i.

quote2.png  Pasformen på mine GP Pro Pants føles næsten som om, de er skræddersyet efter min krop. Desuden er de slidstærke uden at gå på kompromis med strækbare områder, hvilket gør bukserne rigtigt dejlige at arbejde i. GP Pro-byxor er nok de bukser, jeg bruger mest på hele året

quote2.png

Nanna iklæder sig gerne sin grønne Whisper Jacket, som hun synes har en dejlig forårsgrøn farve, og som kan bruges på solskinsdage med en tyndere trøje indenunder og på kolde dage med en tykkere trøje som mellemlag. Mht. benklæder kan Nanna rigtig godt lide Daybreak Pants.

"De har den sejeste pasform med høj linning, og så sidder de godt uden at stramme på den der irriterende måde. Det er med andre ord et par bukser, som man faktisk kan føle sig lidt fin i, samtidigt med, at de bare er SÅ dejlige at have på. Jeg bruger dem til næsten alt – vandreture, i haven, på arbejdet og til almindeligt hverdagsbrug", siger Nanna.

Sommeren byder på overflod i haven

Sommeren er en af de bedste årstider i haven, synes Nanna og Frede. Dagene er lange, og de bruger meget tid på praktisk havearbejde, men også på at nyde alt det hårde arbejde, de lægger i den. Sommeren giver også mulighed for masser af udendørsaktiviteter, hygge og samvær. De elsker at grille og spise ude på terrassen, nyde livet omkring bålet og tilbringe lange aftener i drivhuset.

I haven høstes frugterne af forårets arbejde. Køkkenhaven bugner af grøntsager som kål, salat, gulerødder og ærter foruden bær og krydderurter. I bedene blomstrer stauder og sommerblomster i alle farver og former. De er smukke, som de står, men de er også flotte i buketter på bordet eller som værtindegaver til venner.
 

Klæd dig på til sol og varme

Nanna og Frede bor tæt ved havet, og på grund af den friske vestenvind kan man nemt glemme, at solen brænder på skuldre og arme. Derfor er det godt at have noget tyndt, langærmet på, der er åndbart og fugttransporterende i varmen. Dagene kan være varme, men aftenerne er kolde, og derfor er det godt med multifunktionelt tøj, som kan bruge både om dagen, når solen står højt på himlen og om aftenen, når temperaturen falder. Både Nanna og Frede synes, at det er praktisk med zip-off-bukser, der hurtigt kan forvandles til et par arbejdsshorts.

”Når du tager dine ben af, er shortsene ikke FOR korte, og det gør dem perfekte til havearbejde eller på mit job som dyrlæge på en varm dag", siger Nanna.

"Zip-off-bukserne er perfekte om sommeren. Hvis du f.eks. skal arbejde ved brombærbuskene eller mellem brændenælderne, så bruger du bukserne med lange ben, og når det bliver for varmt senere på dagen, når du slår græs, kan du tage buksebenene af og bruge dem som shorts. Det er smart!", fortsætter Frede.

Når solen går ned og temperaturen daler, synes de begge, at Sherpa Fleece eller Sherpa Hoodie er rigtigt dejlige, fordi de varmer godt på kølige sommeraftener.

"Den er perfekt at trække over en t-shirt en kold sommeraften eller på en blæsende fisketur på havet", synes Frede.

Efteråret – overgangen fra sommer til vinter

Efteråret er en rigtig overgangssæson fra sommer til vinter, og det kan blive ret koldt, blæsende og vådt. Men der er meget at lave i haven om efteråret. Nanna og Frede stiller deres frostfølsomme planter til vinteropbevaring, og det er et større arbejde at flytte alle de krukker, der skal stilles væk.  

Udover at flytte alle krukkerne, beskytter de også alle havebedene med et godt lag kompost for at sikre, at næste års blomster og vækster står lige så godt.
 

Påklædning efter vejret

Vejret om efteråret er ikke altid det bedste, men er man natur- og haveentusiaster som Nanna og Frede, så er det ikke vejret, der bestemmer, om de skal bevæge sig udenfor eller ej – for ud vil de, uanset hvad!

"Der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning", griner de. Det er et mantra, de lever efter, og et begreb, deres gamle biologilærer på gymnasiet præsenterede dem for. Lag på lag og et vandafvisende yderlag er nøglen til at klæde sig klogt i haven om efteråret. Nanna og Frede forklarer:

quote2.png  Vores bedste råd er, at du altid har nok tøj på, så du ikke kommer til at fryse. Flere lag kan være en god idé, hvis det er koldt. Om efteråret, hvor alt bliver lidt vådt, kan det være en fordel at have et yderlag på, som er vandafvisende, så du ikke får våde knæ, når du ligger på knæ på jorden.  

quote2.png

Udover at tøjet skal være vandafvisende, så synes Nanna og Frede, at det er vigtigt, at man kan bevæge sig i tøjet, fordi de har behov for at kunne indtage forskellige arbejdsstillinger i haven. Det er også et stort plus, hvis tøjet er nemt at rengøre. Nanna bruger gerne Cyclone Pants om efteråret både i haven og på sit arbejde som dyrlæge, da de er både vind- og vandafvisende. Med et basislag er de perfekte selv på koldere efterårsdage.  Fredes favorit også om efteråret er GP Pro Pants:

"Jeg kan ikke få nok af disse smarte bukser, både når det kommer til praktiske gøremål og pasformen. Hvis jeg skulle anbefale ét par bukser i hele Revolution Race-sortimentet, så ville det uden tvivl være GP Pro."

Vinterhygge i drivhuset

Om vinteren skal der ikke laves ret meget rigtigt havearbejde. Dagene i december, januar og februar er ultrakorte, og Nanna og Frede forsøger at være så meget ude som muligt for at få lys og D-vitaminer. Derfor tilbringer de mange timer i drivhuset, hvor der også er koldt, men hvor glasset yder læ for vinden. Her laver de kalenderlys og adventskranse i december og drikker varm kakao i stearinlysets skær. 

Klæd dig varmt på, på kolde dage

For at holde varmen om vinteren iklæder de sig flere lag, hvilket også gør det lettere at tage et lag af, hvis man bliver varm efter fysisk aktivitet.  

"Jeg er dyrlæge, og mit job gør, at jeg er udendørs 8-10 timer hver dag. Desuden holder jeg af at gå lange ture langs stranden, hygge omkring bålet i vores have eller i vores drivhus, som vi pynter med lys og lyskæder. Hiball-bukserne holder mig varm under alle de aktiviteter. Det tynde fleecefor på indersiden gør, at det er nemt at holde varmen med blot et tyndt basislag indenunder ", siger Nanna. 

"Jeg må tilstå, at jeg er lidt af en frossenpind, så jeg har gerne flere lag på om vinteren", siger Frede. Et basislag under favoritbukserne giver den optimale effekt om vinteren. "Jeg kombinerer ofte en skaljakke med en tyk fleecetrøje eller en striktrøje." En god kombination, som holder mig varm på selv de koldeste dage, er min Sherpa Fleece sammen med min Cyclone Rescue Jacket. En ekstra fordel ved Cyclone er, at den har en høj krave, som beskytter halsen mod kulde og vind", fortsætter han.

Slut på årets gang i haven

Hermed er året i haven gået, men det er også starten på et nyt år. Dagene bliver længere, solen opvarmer den frosne jord, og krukkerne skal atter bæres ud efter vinterdvalen. Snart spirer de forspirede frø i drivhuset, og Nanna og Frede nyder endnu en sæson med blomster og grønne vækster. 

×